OXFAM KEDV Deprem Bölgesinde Dayanışma İçerisinde Yaşamı Yeniden Kuruyor

Depremin üzerinden 3 ay geçti. Toplamda 50.000’den fazla insanın hayatını kaybettiği, 107.000’den fazla insanın yaralandığı, 3 milyon kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığı deprem bölgesinde, asgari yaşam koşullarını sağlayabilmek için desteklerimize devam ediyoruz. Kurduğumuz birçok iş birliği ile Hatay, Gaziantep ve Kahramanmaraş’ta bölge halkına yardımları ulaştırırken, hayatları yeniden kurmak için çalışıyoruz.

Çadır kentlerde hijyen ve gıda kitlerinin dağıtımıyla birlikte tuvalet ve duş üniteleri kurarak, su altyapısının tamirini sağlıyoruz. Bu kapsamda ulaştırdığımız yardımlar;

 

· 149 prefabrik tuvalet, 64 prefabrik duş, 16 musluk

· 3.590 hijyen kiti, 930 hijyenik ped

· 915 diğer su, sanitasyon ve hijyen hizmetleri

· 700 sıcak yemek, 290 gıda paketi

· 2.100 yatak çarşafı, 236 giysi ve battaniye, 68 uyku tulumu

· 278 koruma kiti, 1.053 diğer gıda dışı ürünler

 

SİMURG Kadın Kooperatifleri Birliği ile iş birliği içerisinde 11 ilde faaliyet gösteren 87 kadın kooperatifinden 66’sına ulaşarak, depremden etkilenme durumlarını ve ihtiyaçlarını tespit ettik. Kadın kooperatiflerini yardımların dağıtılması, yönlendirilmesi, sıcak yemek sağlanması gibi konularda hızlıca örgütledik. Verdiğimiz desteklerle Matiya Kadın Kooperatifi 700 porsiyon sıcak yemek; Arsuz Kadın Kooperatifi çadır kentlerde yaşayanlar için 2.100 adet çarşaf ve yastık kılıfı; Düziçi Kadın Kooperatifi 100 kg. organik yer fıstığı helvası; Vakıflıköy Kadın Kooperatifi üretim için verdiğimiz ham madde desteği ile 800 adet konserve üretip dağıttı. Kahramanmaraş Kadın Kooperatifi’ne iş geliştirme desteği sağladık; Mersinden Kadın Kooperatifi ise oyuncak üreterek çocuklara hediye etti. Bölgedeki kadın kooperatiflerinin işlerini yeniden yapılandırabilmeleri için gereken destekleri de belirleyerek, temin edilmeleri için çalışmalara başladık; özel sektör ile iş birliği kurarak her türlü ürünlerinin satışını sağladık.

Diğer yandan konteyner kentlerde ve mahallelerde kadınların kendi öncelikleri etrafında bir araya gelebilecekleri, ekonomik ve sosyal girişimlerini hayata geçirebilecekleri, çocukların okul öncesi eğitim hizmeti alabilecekleri Kadın ve Çocuk Merkezlerimizi kurmak üzere çalışmalarımıza devam ediyoruz. Belediyelerle imzaladığımız protokollerle merkezlerimizin konumlarını belirleyerek, prefabrik binaların üretimini başlattık. 10-14 Nisan 2023 tarihleri arasında gerçekleştirdiğimiz eğitim ile de merkezlerimizde çalışacak olan ekibimizle yürüteceğimiz faaliyetleri planladık. Merkezlerimizin önümüzdeki aylarda açılması planlanıyor.

Afet sonrası yeniden yapılanma ve kalkınma döneminde, kadın ve çocukların acil ihtiyaçlarının ve önceliklerinin gündeme getirilmesi için başlattığımız “Kadınların Sesine Kulak Verin" imza kampanyamız ile 10 Mayıs itibariyle 4.200 kişinin imzasını aldık; toplam hedefimiz ise 10.000 kişi. Kampanyanın ikinci aşamasında, bölgedeki kadın kooperatiflerinin faaliyetlerine kaldıkları yerden güçlenerek devam edebilmeleri için kamu politikaları geliştirilmesini ve acil taleplerinin karşılanmasıyla ilgili kamu desteği sağlanmasını hedefliyoruz.

Depremden etkilenen bölgelerde pazarın ve ekonominin hareketlenmesini desteklemek için ayni yardımların nakit temelli yardım biçimlerine dönüştürülerek, toparlanma aşamasına geçilmesiyle ilgili çalışmalarımız da devam ediyor. İnsani yardım aşamasından sonra adil, eşit bir hayatın kurulabilmesi için kadınlar liderliğinde mahalle komiteleri oluşturarak, kadınların ve çocukların önceliklerine yönelik çalışmalar yapılmasını ve yaşam standartlarının iyileştirilmesini hedefliyoruz. Önümüzdeki günlerde kadın kooperatiflerinin işlerini yeniden yapılandırmaları için gereken teknik ve finansal olanakları sağlamaya, mikro girişimci kadınları desteklemek üzere iş geliştirme üniteleri kurmaya, tarım ve hayvancılık faaliyetlerini desteklemeye de devam edeceğiz.

Kadınların liderliğinde dayanışma içerisinde yaşamı yeniden kuracağız!