Kooperatifler Günü’nde Kadın Kooperatiflerini Destekliyoruz

Birlikte çok daha güçlüyüz!

Türkiye’nin her yerinden 200’ü aşkın kadın kooperatifi, 4 Temmuz 2020 Cumartesi, Uluslararası Kooperatifler Günü’nde seslerini daha fazla insana duyurmak için desteğimizi bekliyor.

Yoksulluk ve kadınların görünmeyen ev içi bakım emeği

Maalesef yoksulluk ve eşitsizliğin hakim olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Küçük bir azınlık dünya nüfusunun %60’ının sahip olduğu servetten daha fazlasına sahip. Dünyadaki yoksulların çoğunluğunu  ise kadınlar oluşturuyor. Oysa kadınlar görünmeyen ücretsiz bakım emekleriyle yılda 10 trilyon dolardan fazla bir değer  yaratıyorlar. Bu da küresel teknoloji endüstrisinin yarattığı değerin 3 katından daha fazla... Kadınlar ailenin, toplumun, ekonominin ve dünyanın çarkını döndürüyor, ama yine de ekonomik ve sosyal yaşamın dışında kalıyorlar. Yoksulluk ve gelir dağılımındaki eşitsizliğin temel nedeni de bu zaten.


KEDV ve Kadın Kooperatifleri

KEDV olarak, eşitsizlik ve yoksulluğun olmadığı bir dünyanın ancak ve ancak dar gelirli kadınların dönüştürücü liderliğiyle yaratılabileceğine inanıyor ve kadınlar için kapanan bu kapıları aralamaya, yeni fırsatlar yaratmaya çalışıyoruz. 2002 yılında Türkiye’de başlattığımız kadın kooperatifleri hareketiyle kadınların kendilerine ait ortak mekanlar yaratıyor, birlikte sosyal ve ekonomik girişimler başlatmaları için kooperatifleşmelerine destek veriyoruz. Eğitim, finans, iş geliştirme, iletişim, pazarlama hizmetleri sağlıyoruz.

Kooperatiflerde bir araya gelen kadınlar, bakım hizmetlerinden tarıma, tekstilden hizmet sektörüne pek çok alanda ortak işler kuruyor, yaşanabilir kentler, mahalleler için harekete geçiyor, kamu ve tüm sektörlerle işbirliği yapıyorlar. Milyonlarca kadın için ilham ve umut kaynağı oluyorlar. Bugün Türkiye’nin her yerinde sayıları 200’ü aşan kadın kooperatifleri yoksullukla mücadele ediyor, kadınları güçlendirmek için çalışıyor. Yılda on binlerce kadına ulaşarak, yerelde hayatı dönüştürüyor, dayanışma ekonomisinin somut  örneklerini yaratıyorlar.

Dünyada da kooperatifçilik hareketi güçleniyor. Yaklaşık  bir milyar insanın ortak olduğu 3 milyon kooperatif var.  Kadınlar, dayanışmacı ve sürdürülebilir bir kalkınma yaklaşımı ile herkes için işleyecek ekonomiler yaratmak üzere bu kooperatiflerde rol üstleniyorlar. Örneğin, sosyal hizmetler ve bakım hizmetlerinin %60’tan fazlası kadınların liderliğindeki kooperatifler tarafından veriliyor.  


Koronavirüs ve Kadın Kooperatifleri

Tüm dünyayı etkileyen Koronavirüs salgını sadece sağlık değil, sosyal, ekonomik ve kültürel açıdan da sarsıcı ve değişime zorlayan bir kriz oldu. Mevcut eşitsizlikler iyice keskinleşirken, en çok etkilenenler artan bakım yükleriyle yine kadınlar ve yoksullar oldu. Bu süreçte kadın kooperatifleri de finansal olarak zorlandı: Birçoğu işlerini durdurmak veya yavaşlatmak zorunda kaldı. Tüm bu olumsuzluklara rağmen bulundukları yerlerde hayatı yeniden dönüştürmeye devam ettiler. Nasıl mı? Gönüllü olarak maske ürettiler, yardım paketleri hazırlayıp ihtiyaç sahiplerine ulaştırdılar. Dayanışma ruhuyla, mahallerine sahip çıktılar, ham madde temini ve ürünlerinin satışında birbirlerine destek verdiler. Bunlarla da kalmayıp Simurg Kadın Kooperatifleri Birliği liderliğinde 115 kadın kooperatifinin imzasıyla kamudan taleplerini gündeme taşıdılar.

 

Peki, Kadın Kooperatiflerinin Güncel Talepleri Neler?

 

  • Talep 1:  Mevzuat kadın kooperatiflerini destekleyici hale getirilmeli.
  • Talep 2: Kadın kooperatiflerine kamusal finans kaynaklarına erişimleri ve satın almalarda tedarikçi olarak öncelik verilmeli.
  • Talep 3:  Bakım hizmetleri emek yoğun bir sektör olarak ele alınmalı; altyapı yatırımları yapılmalı ve kadın kooperatiflerinin bu alana dahil olabilmeleri teşvik edilmeli, gerekli mevzuat değişiklikleri yapılmalı.
  • Talep 4: Gıda üretiminde kadın kooperatiflerinin rolü güçlendirilmeli ve özel ve kamusal tedarik zincirine dahil olabilmeleri için destekleyici politikalar üretilmeli.
  • Talep 5:  Üretim ve pazarlama süreçlerinde kadın kooperatiflerinin dijitalleşmeleri desteklenmeli.
  • Talep 6:  Salgın sürecinde zarara uğrayan işletmelere sağlanan kamusal finans desteklerinden, özel ihtiyaçları dikkate alınarak kadın kooperatifleri de yararlanmalı.
  • Talep 7: Kalkınma politikalarının tasarım süreçlerine kadın kooperatifleri de dahil edilmeli.

 

Kadın Kooperatiflerini Sosyal Medyada Nasıl Destekleyeceksiniz?

 

  • 4 Temmuz Cumartesi, Uluslararası Kooperatifler Günü’nde 10.00-21.00 saatleri arasında aşağıdaki görselleri "Kadın kooperatiflerini destekliyorum. Çünkü Türkiye’nin her yerinde sayıları 200’ü aşan kadın kooperatifleri yoksullukla mücadele ediyor, kadınları güçlendirmek için çalışıyor. Yılda on binlerce kadına ulaşarak, yerelde hayatı dönüştürüyor, dayanışma ekonomisinin somut  örneklerini yaratıyor. #KadınKooperatiflerineSesVer @kedv.org.tr @kadinkooperatifleri" örnek metniyle paylaşabilir veya kendi metninizi yazabilirsiniz.
  • Paylaşımlarınızda KEDV ve Simurg Kadın Koooperatifleri Birliğini etiketlemeyi unutmayın.
  • KEDV Instagram: @kedv.org.tr - KEDV Twitter: @KedvTurkiye - KEDV Facebook: @kadinemeginidegerlendirmevakfi - Simurg Instagram: @kadinkooperatifleri
  • KEDV’in sosyal medya hesaplarında paylaştığı postları yeniden (repost, retweet) paylaşabilirsiniz. Daha fazla insana erişmemiz için arkadaşlarınızı da etiketleyebilirsiniz.

 

Başka Nasıl Destek Verebilirsiniz?

 

  • Nahıl Dükkan’daki kadın kooperatiflerinin ve bireysel kadın üreticilerin ürünlerini satın alarak veya sevdiklerinize hediye ederek kadınların ekonomik güçlenme çabalarına destek olabilirsiniz.
  • Daha fazla kadının, kadın kooperatifleri bünyesinde ekonomik ve sosyal hayata dahil olabilmesi için KEDV’e bağışta bulunabilirsiniz.

 

Görseller