Kadın Kooperatifleri Güçleniyor

Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı olarak 2002 yılında, beraber çalıştığımız kadın grupları ile Türkiye’deki kadın kooperatifi hareketini başlattık. O günden bu zamana, yerel ve bölgesel kalkınmada çok önemli bir rol oynayan, yoksul kadınların ekonomiye aktif katılımlarını destekleyen kadın kooperatiflerinin güçlenmesi için finansal ve teknik destek programları yürüttük. 2020’nin sonunda ise kadın kooperatiflerinin ekonomik, sosyal ve yönetim altyapılarını güçlendirmek ve sürdürülebilir iş modelleri yaratmasını desteklemek için KEDV Kadın Kooperatifleri Kapasite Geliştirme Destek Fonu'nu hayata geçirdik.

Sizin Katkınızla Hayata Geçti

KEDV, kadın kooperatiflerinin ekonomik girişimleri için mali destek ihtiyaçlarının karşılanabilmesi amacıyla, destekçilerinin ve gönüllülerinin kadın kooperatiflerini desteklemesine yönelik bir kampanya oluşturdu. Bu kampanya kapsamında, Kasım 2018-Ekim 2020 tarihleri arasında 6 maratonda koşan 278 KEDV Koşucusu, 3286 kişiden aldıkları bağışlarla 280.000 TL’lik KEDV Kadın Kooperatifleri Kapasite Geliştirme Destek Fonu’nun oluşmasına katkı sağladı. İhtiyaçların iyice arttığı salgın döneminde oluşturulan bu fon kooperatiflere hibe olarak dağıtıldı.

2020-2021 Fonu’nun Etkileri

Ekim 2020’de duyurusu yapılan fona 53 kadın kooperatifi başvurdu. Bağımsız değerlendirme komitesinin puanlaması sonrasında 15 ilden 28 kadın kooperatifi fon almaya hak kazandı. Aralarında Mersin’den Mezitli Üretici Kadınlar Kooperatifi, Hayatağacı Kadın Kooperatifi, Mersinden Kadın Kooperatifi, Tunceli’den Zembul Kadın Girişim Kooperatifi, Ankara’dan Ankara Zeytindalı Kadın Kooperatifi, İstanbul’dan İlk Adım Kadın Kooperatifi, Harmoni Kadın Kooperatifi’nin de bulunduğu kooperatifler, fon ile birçok farklı projelerini gerçekleştirdiler:

  • 10 kadın kooperatifi bilgisayar, web sitesi, online satış sitesi gibi teknolojik ve dijital altyapılarını iyileştirdi, dijital pazarlama alanında yatırım yaptı.
  • 4 kadın kooperatifi ambalaj, etiket tasarımı ve üretimi, barkod, paketleme konusundaki eksiklerini tamamladı, ürünlerinin teknik analizini yaptırdı.
  • 20 kadın kooperatifi elektronik terazi, vakum makinesi, sebze yıkama tezgâhı, tereyağı makinesi, krema seperatörü, tarhana öğütme makinesi gibi teçhizat ve ekipmanlar satın aldı ve hammadde eksiklerini tamamladı, üretim kapasitelerini arttırdı, mekanlarının tadilatını yaptı, havalandırma sistemi kurdu, üretim koşullarını iyileştirdi.
  • 2 kadın kooperatifi beceri eğitimi ve tasarım desteği aldı.

Bu sayede 2020-2021 Fonu ile 28 kadın kooperatifinin 951 ortağı desteklenmiş oldu. Kooperatiflerde 400 kadının daha gelir elde etmesi sağlanırken 80 yeni kadın, kooperatiflere ortak olarak katıldı.

 

2021-2022 Fonu Çok Yakında

 

Bugün Türkiye’nin her yerinde kurulan 1040 kadın kooperatifi yoksulluğa karşı mücadele ediyor, kadınları güçlendirmek için çalışıyor. Yılda on binlerce kadına ulaşan kooperatifler yerelde hayatı dönüştürüyor, dayanışma ekonomisinin somut örneklerini yaratıyor. Kendi kaynakları ve emekleriyle, çocuk bakım hizmetlerinden tarıma, tekstilden hizmet sektörüne pek çok alanda ortak işler kuruyor, yaşanabilir kentler, mahalleler için harekete geçiyor, kamu ve tüm sektörlerle işbirliği yapıyorlar. Böylece milyonlarca kadın için ilham oluyor, model oluşturuyorlar.

Kasım 2020’den itibaren destekçilerimizin ve bağışçılarımızın çabaları ile oluşturulan 2021-2022 Fonu’ndan yine kadın kooperatiflerine ve dar gelirli kadın girişimcilere finansal destekler sağlanacak. Ekonomik girişimleri daha da güçlenen kadınlar daha fazla istihdam sağlarken aynı zamanda daha sürdürülebilir bir gelire kavuşacak.

 

Kadın Kooperatiflerindeki Değişimler

 

Balçova Kadın Kooperatifi:Fon desteği, satış izni almamızı kolaylaştırdı. Fon desteğiyle iki tane yeni nesil, kredi kartı kullanımına uygun yazar kasamız oldu. Taşınır olması sayesinde, Covid döneminde satış yapmamız kolaylaştı. Müşteriyi çalışma alanımıza almadan satış yapma şansımız oldu. Fonla aldığımız cep telefonumuz sipariş takibimizi kolaylaştırdı. Maillere bakabiliyor, tüm çağrıları karşılayabiliyoruz. Hamur yoğurma makinesi üretim kapasitemizi arttırdı. Elimizdeki ekipman bozulsa yapacak bir şeyimiz olmuyordu. Bu destek bize ilaç gibi geldi.”

Pagos Kadın Girişimi Kooperatifi: “Fon desteği ile aldığımız midye yıkama makinesi sayesinde kapasitemiz arttı; ortak sayımıza iki kişi daha eklendi. Makine iş yükümüzü azalttı, daha önce çok yorucu bir çalışma yapıyorduk. Artık daha fazla üretimi, daha hijyenik koşullarda yapacağız.”

Mezitli Üretici Kadın Kooperatifi: “Fon desteğiyle aldığımız ekipmanlar, en temel ve ihtiyacımız olan ürünlerdi. Bu sayede taze aldığımız, ürettiğimiz ürünlerin sıcak havalarda bozulması sorunu çözülmüş oldu. Artık enginarlarımızı dipfrize koyabileceğiz.”

Kartepe Kadın Eli Kooperatifi: “Ürünlerimizi barkod olmadan satmakta zorlanıyorduk. Fon desteğiyle alınan bu barkod ekipmanları bizim için büyük katkı. Etiketimiz yoktu, fon ile artık tüm ürünlerimizin içeriğini belirten etiketlerimiz oldu. Ürünlerimizi hazır gıda talep eden marketlere, satış zincirlerine, hazır gıda satan mezecilere satmak istiyorduk. Bu destek, satış noktalarına ulaşmamızı sağladı.”  

Kaçem Kadın Çiftçiler Ekolojik Eğitim ve Üretim Merkezi: “İnternet satışımız olsun çok istiyorduk. Bugün tarhana tadımı yapacağız, satış sitesi reklamı yapacağız, kendimizi tanıtacağız. Bu çalışma için bütçe ayıramıyorduk, artık reklamımız olacak. Yaptığımız işin bir yerlere gitmesi çok önemliydi bizim için, destek bunu sağladı.”

BİKA Birleşmiş Kadınlar Üretim ve İşletme Kooperatifi: “Fon desteği sayesinde artık Sağlık Bakanlığı izni ile üretim yapabiliyoruz. Üretim yerimize havalandırma yapılması üretim izni alabilmemiz şartını sağladı.”