Türkiye’de Yaşayan Mülteci ve Yerel Dar Gelirli Kadınları Güçlendirme Projesi

 

2020 yılında Hollanda Hükümeti mali desteği ve Oxfam ortaklığı ile başlattığımız “Türkiye’de Yaşayan Mülteci ve Yerel Dar Gelirli Kadınları Güçlendirme Projesi” İstanbul, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, İzmir ve Ankara illerinde devam ediyor.

Kadınların iş gücüne katılımı için iş birlikleri geliştirdik

İlkini 2021’de İstanbul’da özel sektör, kamu ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla gerçekleştirdiğimiz toplantılara 2022’de diğer 5 ilde devam ettik ve kadınların iş gücüne katılımını artırmak üzere farkı paydaşlarla mentorluk programı, istihdama yönlendirme, kadın kooperatiflerinin ve kadın üreticilerin tedarik zincirlerine girmesi gibi konularda iş birlikleri yaptık. Turizm, gıda ve hizmet sektörlerinde kadınların ortaklaşa gelir elde edeceği iş modelleri geliştirdik ve hayata geçirdik. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile yaptığımız protokol kapsamında, ekmek büfesi, hamam ve çay bahçesinin birlikte çalıştığımız kadınlar tarafından işletilmesi için hazırlıklara başladık.

Ev içi emeğin, mesleğin olsun!

Şişli Belediyesi desteğiyle “Yerinde Yaşlı Bakım Programı”nı İstanbul Şişli’de hayata geçirmek için çalışmalara başladık. Bu programla, Şişli’de yaşayan 65 yaş üstü kişilerin bakım ihtiyaçlarının mahalleli kadınlar tarafından kurulacak ortak girişimle karşılanması hedefleniyor.

Kadınlara girişimcilik, istihdam ve kooperatifleşme destekleri verdik

Birlikte çalıştığımız kadınların ortak öncelikleri etrafında bir araya gelmeleri ve kendi yerel girişimlerini başlatmalarına yönelik güçlendirme eğitimlerimiz 1300 kadının katılımıyla 2022’de de devam etti. Gaziantep ve Şanlıurfa’da yerel ve mülteci kadınlar, kadın kooperatifi kurmak üzere çalışmalara başladılar. İzmir’de Pagos Kadın Kooperatifi iş birliğinde midye mutfağı, İstanbul’da İlk Adım Kadın Kooperatifi iş birliğinde sağlıklı atıştırmalık mutfağı kuruldu. Yürüttüğümüz tüm iş geliştirme ve diğer ekonomik güçlenme çalışmalarıyla 1685 kadına ulaştık.